Yüzme havuzlarında Sezon Hazırlığı

Yüzme havuzlarında  Sezon Hazırlığı

Yüzme Havuzlarında Yeni Sezon Hazırlığı

Sezon dışında aktif olarak kullanılmayan havuzların bakım faaliyetlerine kış aylarında da devam edilmesi, işletmeciyi karşılaşacağı yüksek yeni sezon bakım maliyetlerinden ve zorlu bakım süreçlerinden korur. Havuz suyunun kış bakımı boyunca da boşaltılmaması önerilir, bunun sebebi havuz yüzeyinde oluşabilecek çatlamaların önüne geçmek ve çevreden havuza taşınabilecek olası yabancı maddelerin zemin kaplamalarına vereceği zararı önlemektir. Su değişimi yapılacak ya da ilk defa su ile doldurulacak havuzlarda yeni sezon, tesisin elektrik ve mekanik açıdan çalışma durumunun değerlendirilmesi ile başlar ardından temizlik ve kimyasal su şartlandırması işlemleri ile devam edilir. Devreye alma işlemleri, oluşturulan iş talimatlarına göre yürütülür.

Havuz makina dairesi sezon hazırlığı nasıl yapılır ?

Makine dairesinde denge tankı, kum filtreleri, havuz pompaları, kontrol panelleri ve su kaçağı tespiti için boru hatları kontrol edilir. Denge tankı ve basma hattındaki kirli su temizlenerek ilk devreye alma işlemi sırasında havuza tamamen temiz su basılması sağlanır. Kum filtreleri kontrolü yapılır, kum seviyesi ve kirlilik durumuna göre uygun temizlik protokolü uygulanır ve ihtiyaç halinde kum ilavesi işlemleri yapılır. Filtre kumlarının en fazla 5 yılda bir mutlaka değiştirilmesi tavsiye edilir. 

Havuz alanında sezon hazırlığı 

Suyu bertaraf edilen havuzun duvarları, zemini, savak kanalları, taşma ızgaralarının içi, havuz içi armatürlerin kenarları ve güneşlenme alanları su ve uygun kimyasallarla temizlenir. Oluşan kirli su giderildikten sonra kuruyan fayansların üzerine yosun önleyici kimyasal, fırça yardımıyla uygulanır. Temizlik işlemi biten havuz, su ile doldurularak şartlandırma için hazırlanır. Su dolumu sırasında belli miktarda yapılan klor ilavesi ile suda oluşabilecek bakteri gibi mikroorganizma üremelerinin önüne geçilir.

Yüzme havuzlarında sezon öncesi kimyasal kontrolü nasıl yapılır ?

Havuz su ile tamamen dolduktan sonra önce ters yıkama ile filtre temizliği yapılır, ardından havuz suyu pH’ı 7,2-7,4 aralığına getirilir. Çöktürücü ile havuz suyunda bulunan askıda katı partiküller dibe çöktürülür. Çöken maddeler havuz dip süpürgesiyle toplanır ve havuz, şoklama işlemi için hazırdır. Şoklama işlemi klorla yapılır, havuz suyundaki klor seviyesi, 8-10 ppm aralığına yükseltilir. İşlem sonunda havuz takiben 10-15 saat kullanılmayacak şekilde dinlenmeye bırakılır. Havuz suyunun yasal olarak tanımlanmış uygun kalite standartlarındaki değerlere ulaşmasının ardından havuz, kullanım için hazırdır. Kimyasal ve mikrobiyolojik test onayları uygun bulunduğu taktirde kullanıma açılabilir.

Kaynak: UZ-AR MÜHENDİSLİK KİMYA

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.